#OameniFavoriți – Alexandru Teioșanu (Asociația Nord) – Este foarte important ca fiecare cetățean să se implice, să acționeze, să înceapă o mică revoluție cu el însuși.

În zona de nord a Moldovei, #RădăcinileCresc în locurile și poveștile uitate ale zonei, acum scoase la lumină în oamenii care construiesc, mobilizează și sprijină inițiative, în comunitatea vie care dezvoltă proiecte culturale menite să creeze și să mențină spațiul dintre cele trei frontiere ale României, Republicii Moldova și Ucraina ca pe un nod turistic și cultural.

Asociația Nord contribuie de peste 7 ani la dezvoltarea regiunii, cu proiecte ca Zilele Nordului, un festival anual de muzică, arte, mișcare și călătorii găzduit de colțul celor trei frontiere, Clubul Sportiv Nord, Muzeul Nordului ce conține aproape 1.000 de exponate, Darabani.org, cel mai nordic site de pe internetul românesc sau campania de fundraising 100 pentru Nord.

Pe durata pandemiei, asociația a trecut de la organizarea unui festival la demararea unei campanii de strângere de fonduri și resurse pentru dotarea spitalelor din județul Botoșani, în cadrul căreia comunitatea a strâns rândurile în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. #7deAcasă a strâns peste 100.000 de lei, cu care a achiziționat un ventilator pentru cazuri de insuficienţă respiratorie, donat Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, dar și măști, viziere, casete de intubare și altele către spitalele din zonă.

Pentru inițiativa și efortul lor, care nu s-a oprit odată cu ieșirea din starea de urgență, pentru comunitatea pe care au construit-o și pentru proiectele lor pe care ne dorim să le vedem continuând și anul acesta, cei din Asociația Nord sunt printre #OameniiFavoriți care credem că au făcut diferența în zona pe care o dezvoltă de 7 ani așa că l-am rugat pe Alexandru Teioșanu, co-fondator și vicepreședinte al asociației, să ne povestească puțin despre cum au stat lucrurile pentru ei în ultimele luni.

Ce v-a determinat să porniți campania de fundraising?

Încă de la înființare, în 2014, Asociația Nord a avut ca scop principal implicarea în comunitate, un răspuns firesc de mulțumire, de întoarcere la rădăcini (motto-ul festivalului este #RădăcinileCresc). Dincolo de factorul emoțional, exista într-adevăr și o mare nevoie de implicare pentru a stârni un mecanism inert, să repornească, să-și recapete încrederea în forțele proprii. Tot ce s-a întâmplat în Nord în cei 6 ani, prin intermediul Zilele Nordului în principal, a arătat tocmai acest lucru: că se poate, că există resurse și că fiecare trebuie să se uite în interiorul lui unde mocnesc porniri, instincte pozitive și resurse inimaginabile și suficiente.

La fiecare ediție au existat, mici sau mai mari, exerciții de fundraising prin intermediul unei campanii generice, 100 pentru Nord. 100 de prieteni ai nordului erau invitați să doneze pentru obiectivele fiecărei ediții de festival. De la reamenajarea Poienii 4 Stejari ai lui Ștefan cel Mare, la deschiderea Muzeului Nordului, la implicarea în reconstrucția casei Enescu de la Mihăileni la sprijinirea continuării activității Școlii Românești de Arte din Cernăuți, de la renovarea Școlii Vechi la reconstrucția Primei Școli Sătești de Stat din Moldova (obiectivul principal al anului 2020), la donarea de biciclete copiilor defavorizați din satele nordului, am activat mereu resurse care să ne ajute să îndeplinim obiective diverse: turism regional, cultural, social, educație, ecologie, etc.

Ne aflam la început de 2020 cu planuri mari puse deja pe hârtie și apare în peisaj acest virus covid-19 și tot ce a urmat. Evident toate planurile noastre au fost puse în stand by și acum, mai mult ca niciodată, era nevoie să ne implicăm și să ajutăm comunitatea, ajutând spitale și personalul medical din linia întâi.  Comunitatea avea de trecut un mare test, a încrederii în sine pe fondul unui pericol real, necunoscut, care le punea în pericol existența. Așa s-a născut #7DeAcasă, inițial o campanie care-și propunea prin acțiuni simple, făcute de acasă, să implice voluntarii, familiile și cunoștințele lor în combaterea răspândirii virusului covid-19. Când lucrurile s-au agravat  și a intervenit starea de urgență, #7DeAcasă a devenit o campanie de fundraising pentru dotarea spitalului Județean Botoșani cu un aparat de ventilație mecanică. Am făcut-o și cu gândul la ediția a 7-a a Zilele Nordului sub sloganul #Cei7AniDeAcasa. Speram că mobilizarea noastră, a tuturor să ne aducă o vară liniștită.

Așa a început!:)

Ați trecut de la organizarea unui festival la strângerea de fonduri – cum a gestionat echipa voastră noile taskuri?

Festivalul Zilele Nordului s-a bazat de la început pe voluntari (circa 1000 în cele 6 ediții de până acum) și pe munca voluntară a întregii echipe. Crezul nostru sincer că lumea poate fi mai bună prin ea însăși, schimbându-se pe sine, acționând, a adunat în jurul proiectului prieteni din toate colțurile țării, care au sau nu legături directe cu nordul. A existat la fiecare ediție o mică campanie de fundraising, dar nu la acest nivel. Putem aprecia că puțină experiență s-a acumulat. Cel puțin, experiența de a genera încredere:)

Marele plus al nostru a fost că ni s-a mărit echipa încă din faza de proiect, dar și pe parcurs. Au venit oameni cu legături în nord, de diverse specializări (concept & design de campanie, evenimente, comunicare, sănătate publică, etc).  Niciunul dintre noi nu avea neapărat experiența unei campanii mari de fundraising. Asta a fost challenge-ul pe care l-am acceptat, motivați de ideea de a face bine. Fiecare și-a luat în serios partea lui, pentru că devenise o problemă de viață și de moarte, dincolo de principiile și valorile fiecăruia. Tuturora le mulțumim.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o pe durata campanie? A fost vreun moment în care v-ați pierdut speranța?

Campania a fost o mare provocare, fiind prima experiență de această anvergură. Nefiind o asociație cu specific social/caritabil, era cu atât mai imprevizibil cum se va identifica lumea cu acest tip de mecanism al proiectului. A fost o lună în care a trebuit să adunăm peste 100.000 de lei, asta după ce aparatul de anestezie și ventilație a fost deja comandat. Deci nu mai era cale de întoarcere.

Fiecare zi ne-a surprins într-un mod plăcut, de o anumită intensitate. Apărea mereu ceva nou, un mesaj de încurajare de peste mări, o donație surpriză, o propunere, o idee. A fost și greu pentru că niciunul dintre noi nu era efectiv acolo. Toți locuim în alte orașe ale țării, iar campania s-a derulat de la distanță de sute de km.

Speranța a existat, există și va exista mereu. Și nu doar speranța:) Ăsta e crezul nostru.

Campania s-a încheiat odată cu achiziționarea ventilatorului care a ajuns la Spitalul Județean din Botoșani sau veți mai derula proiecte umanitare?

Campania de achiziție a ventilatorului, da, s-a încheiat odată cu strângerea întregii sume, cu un timeing perfect. Dar #7DeAcasă a continuat să mai distribuie materiale de protecție pentru spitalele din județul Botoșani și o face și acum. Suntem conștienți că pericolul nu e nici pe departe trecut și dacă situația scapă din nou de sub control va fi cu adevărat tragic pentru toată lumea.

Chiar în această perioadă derulăm un proiect Suport – pentru 140 de bătrâni din 7 comune botoșănene, prin care le-am livrat alimente, materiale de protecție și le facem timp de 2 luni evaluare și monitorizare a stării de sănătate. Proiectul este finanțat de Kaufland și implementat prin Act for Tomorrow.

În paralel facem planuri de tot felul pentru ediția ZN2020 și toate proiectele sale din program.

Cât de importantă vi se pare ca inițiativele locale să susțină cauze locale? Cum se implică, față de comunitățile din orașele mari, cele din orașele mici?

Este foarte important ca fiecare cetățean să se implice, să acționeze, să înceapă o mică revoluție cu el însuși. Astfel și comunitățile vor fi mai puternice pentru că va exista o încredere comună, sănătoasă și nu doar acțiuni de moment. Nu ar trebui să fie o regulă de implicare a comunităților locale doar în proiecte locale. E adevărat că acesta este instinctul de securitate care primează la individ și se transmite în comunitate. Dar toți trebuie să conlucrăm pentru un bine comun, care nu e utopic. Și acum a fost un proiect la nivel de județ.

Având doar experiența acestei campanii de o asemenea anvergură, pot afirma că această comunitate mai mică din nord, s-a achitat cu brio de îndatoririle civice și merită toată aprecierea noastră. Spiritul civic, dorința de schimbare în bine există.  Noi avem experiențe plăcute, pozitive acolo prin intermediul Zilele Nordului. Ceea ce lipsește încă, dar nu doar la nivel local, ci în ansamblu, este încrederea în oameni și în forțele proprii. Așteptând ca ceva bun să se întâmple, fiecare cade în capcana asta a inacțiunii.  Și rămâne cu impresia falsă că nu se poate face nimic, când de fapt nu doar că cei buni nu fac nimic, dar cei răi fac rău în continuare. E ca și cu votul, atunci când nu votezi pentru că ,,nu ai cu cine”. Cineva va vota totuși și-ți va părea rău în final 🙂

Plănuiți să includeți o componentă caritabilă în următoarele ediții ale festivalului?

Componenta caritabilă există mereu, prin cauza anului pe care și-o asumă Zilele Nordului, încercând să aducă împreună comunitățile nordului, diaspora nordului și toți prietenii care simt în direcția binelui, oricare ar fi el. În 2020 și probabil în următorii 2-3 ani, cauza va fi reconstrucția Primei Școli Sătești de Stat din Moldova, de la Darabani.

Totul va fi bine!:)

 

Share:
Call Now Button